top of page

מתנדבי אור ירוק מדריכים 50 אלף ילדים בגני הילדים מדי שבוע


בצהרי יום שישי שלהי חודש אוקטובר 2018, נהרגה מפגיעת רכב ילדה בת ארבע, ברחוב רש"י בירושלים. בת הארבע, הובהלה לבית החולים שערי צדק בעיר, אך שם, למרבה הטרגדיה, נאלצו הרופאים לקבוע את מותה. הסיפור הטראגי של הילדה הקטנה מירושלים, הוא סיפורם של 32 ילדים (גילאי 0-14) בממוצע בשנה, שנהרגים בתאונות דרכים בישראל.


על מנת להתמודד עם מציאות כואבת זו, מפעילה עמותת "אור ירוק", את תכנית זה"ב בגן (זהירות בדרכים בגן), שבמסגרתה מגיעים מדי שבוע כ- 1,500 גמלאים מתנדבי עמותת אור ירוק לגני ילדים ומדריכים כ-50 אלף ילדים בנושאים הקשורים לבטיחות בדרכים. גני הילדים בהם מתנדבים הגמלאים, פרוסים על פני כ- 80 יישובים ברחבי הארץ.


התכנית המיוחדת מופעלת על ידי עמותת אור ירוק ותנועת של"מ - החברה למתנ"סים, בשיתוף משרד החינוך והרשויות המקומיות. במסגרת התכנית, מבצעים הגמלאים כרבע מיליון שעות פעילות בשנה, שנועדו ללמד את ילדי הגנים נושאים הנוגעים לבטיחות בדרכים. המתנדבים מגיעים לגנים ממלכתיים, ממלכתיים דתיים, גנים מהמגזר החרדי, וגנים לחינוך מיוחד.


ארז קיטה, מנכ"ל עמותת אור ירוק: "בכל שנה נמחקת כיתת לימוד שלמה בתאונות דרכים, ילדים שלא יספיקו להיות בני נוער, יוצאים מהבית ולא חוזרים אליו עוד. בשונה ממדינות רבות בעולם, נמצאת מדינת ישראל במגמה קבועה ואף עולה של ילדים הנפגעים ונהרגים בתאונות דרכים. המדינה, שמעניקה חינוך לילדינו, לא יכולה להיות אדישה לנתונים הקשים האלה וחייבת לדאוג להעניק חינוך לבטיחות בדרכים לכל ילדי ישראל כבר מגיל הגן. הילדים של היום הם נהגי המחר ומי שיוטמעו בו מגיל צעיר ערכים של בטיחות, של זהירות, של שמירה על החוקים, ינהג בעתיד בצורה בטוחה יותר. ככל שיותר ילדים יקבלו חינוך לבטיחות כך נוכל לצמצם את מספר התאונות והנפגעים".


מתנדבי תכנית זה"ב בגן מגיעים לגני הילדים חמושים בווסט זוהר ובבובות החברים מהרמזור – נונו, ללה, וראש ראש המייצגים כל אחד צבע מהרמזור. הבובות מזכירות לילדים את כללי הבטיחות בדרכים ובעזרתן ממחישים המתנדבים לילדים את הסכנות שבדרכים ומזכירים להם כיצד יש לנהוג בדרכים. הפעילות מתבצעת באמצעות סיפורים, שירים, משחקים וחוברות עבודה אישיות לכל ילד. המסרים שאותם מביאים המתנדבים בעקביות ובדרך חווייתית, מסייעים להטמעה של דרכי התנהגות נכונה בדרכים. בנוסף, הילדים משמשים כ"שגרירים" לנושא ומעבירים את המסרים להורים ולשאר בני המשפחה.

להתנדבות במסגרת תכנית זה"ב בגן יש לפנות לענת רגב אדלר במייל anatra@matnasim.org.il או בטלפון: ענת – 0507202050 רונית - 0506458882


על מנת לסייע בהגברת הבטיחות ולצמצם את מספר הנפגעים הגבוה בתאונות דרכים, השיקה לאחרונה עמותת "אור ירוק" מרכז הדרכה דיגיטלי חדש ובו זמינים לאנשי החינוך ולמתנדבים מגוון של מערכי הדרכה המותאמים לטווחי גיל שונים ולקהילות שונות ובהם הדרכות מותאמות לילדי הגנים. במרכז אשר ממוקם באתר האינטרנט של העמותה, ניתן למצוא הדרכות בתחומי הבטיחות בדרכים המציעות מערכי שיעור ולומדות אינטראקטיביות המסייעות הן לגורמים המחנכים והן לאדם הפרטי להרחיב ידע ולהגביר את המודעות בתחומי הבטיחות בדרכים. לינק למרכז ההדרכה: https://www.oryarok.org.il/trainingcenter

מחקר תכנית זה"ב בגן

מחקר מגלה כי הורים שילדיהם עוברים הדרכה שבועית בנושא זהירות בדרכים בגני הילדים, מקפידים יותר על התנהגות בטיחותית של ילדיהם במהלך נסיעה. המחקר שנערך על ידי ד"ר תמי בן בסט, ממכללת סמי שמעון ועמותת "אור ירוק", בדק ומצא כי ישנם הבדלים מובהקים בין קבוצת ההורים שהגן של ילדיהם משתייך לתכנית זה"ב בגן (זהירות בדרכים), אל מול הורים שילדיהם לא משתייכים לתכנית ולא מקבלים פעילות שבועית בנושא זהירות בדרכים.


ניתן לראות מתוצאות המחקר, כי הורים אשר ילדיהם עוברים את הפעילות מקפידים יותר על חבישת קסדה בעת רכיבה על אופניים, ומקפידים יותר על הושבת הילדים במושב בטיחות (בוסטר), לעומת הורים שילדיהם לא עברו את התכנית. עוד עולה מהמחקר, כי הורים שציינו כי מקור המידע העיקרי שלהם בנושא בטיחות בדרכים מגיע מגן הילדים, היו רבים יותר, כאשר ילדיהם השתתפו בתכנית אל מול ילדים שילדיהם לא השתתפו בתכנית.


הבדל מובהק נוסף אשר עולה מהמחקר, מצביע על בולטות נרחבת יותר לנושא זהירות בדרכים בגן, ולמקום הוויזואלי שהוא תופס. מהתצפיות שנערכו עולה כי בגנים בהם מועברת התכנית, נושא הבטיחות בדרכים מוצג לראווה בצורה בולטת בגן, לעומת גני הביקורת שבהם הנושא כלל לא מוצג לראווה בגן. ההורים אשר ילדיהם משתתפים בתכנית היו שבעי רצון מהידע המועבר לילדים בנושא בטיחות בדרכים, ומהיקף הפעילות, זאת בשונה מהורים לילדים בגנים של עוברים את התכנית, אשר טענו כי הנושא אינו זוכה לתשומת לב מספיקה בגן, והביעו את אי שביעות רצונם מהיקף הפעילויות המועברות בנושא במהלך השנה.


המחקר נערך בשמונה גני ילדים בבת ים ובחולון, באמצעות שאלונים להורים - ארבעה גנים שמשתתפים בתכנית וארבעה גנים שלא משתתפים בתכנית. המדגם בניסוי המרכזי של המחקר כלל 135 הורים, 76 שהילדים שלהם מקבלים הדרכה ו-59 הורים שילדיהם לא מקבלים הדרכה.


פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page